Sajtóközlemény 2014 dec. 10

Idén a fejlesztéseké volt a főszerep az RHK Kft.-nél

2014 december 10. – A biztonság fokozása és a tárolókapacitások növelése volt a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK Kft.) idei legfőbb feladata. A társaság szakemberei eddig összesen több mint 3200 hordó kis és közepes aktivitású hulladékot szállítottak le a bátaapáti felszín alatti tárolóba és jelenleg több mint 8000 elhasznált fűtőelem biztonságos elhelyezéséről gondoskodnak a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában, Pakson. A radioaktív hulladékok átmeneti tárolásának és végleges elhelyezésének biztonsági követelményeit idén áprilistól pedig új, korszerű kormányrendelet szabályozza.

RHK_5361 (2)

„A radioaktívhulladék-kezelés hazai munkamódszerei és létesítményei elismerten magas szakmai színvonalat képviselnek. A folyamatos fejlesztések, valamint a tapasztalatok hasznosítása szükséges ahhoz, hogy a következő év és a távolabbi jövő feladatait meg tudjuk oldani.” – hangsúlyozta Dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója. „2014-ben mintegy 12 milliárd forintot fordítottunk létesítményeink üzemeltetésére, fejlesztésére, kutatásaink finanszírozására, és nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy tevékenységünk még átláthatóbb legyen a lakosság számára. Az RHK Kft. programjainak végrehajtásához a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap nyújt fedezetet, melynek legnagyobb befizetője a Paksi Atomerőmű.” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló, azaz az RHFT, amely a Pest megyei Püspökszilágy község mellett található, kizárólag nem atomerőműből származó radioaktív hulladékot fogad. A felszínközeli tároló befogadóképessége több mint 5000 köbméter. Ebben az évben jelentős fejlesztések történtek az RHFT-ben, melyek során a diszpécserközpont korszerűsítése és a laborépület átalakítása valósult meg, ezen kívül biztonságnövelő beruházások is elkészültek.

A bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) felszín alatti létesítményében már 3249 hordó, atomerőműből származó kis és közepes aktivitású hulladék került betonkonténerekben a végleges helyére. A már kialakított két tárolótér mellett zajlik a 3-as és a 4-es kamra létesítése is. A több éve folyó fejlesztési programok eredményeként az RHK Kft. idén egy olyan új hulladékelhelyezési rendszer bevezetésére kapott engedélyt, amely a tárolókamrák kihasználtságát közel a duplájára növeli. A világszínvonalú tárolóra továbbra is sokan kíváncsiak. A hazai látogatók mellett külföldről főleg szakemberek érkeznek tapasztalatcserére.

A Paksi Atomerőműben elhasznált fűtőelemeknek az atomerőmű szomszédságában található Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója nyújt biztonságos elhelyezést, amelyben jelenleg 8077 kazetta található a meglévő 20 kamrában. Az atomerőmű igényei szerint modulszerűen bővíthető létesítményben 4 újabb kamra építését kezdték meg az idén. Az előkészítő munka során először talajcserét végeztek, hogy a tervek szerint majd 36 kamrásra bővülő létesítmény új moduljai is szilárd alapokra épüljenek a következő években.

A nagy aktivitású hulladék végleges elhelyezését célzó nyugat-mecseki program újraindult Boda környékén. Az ottani agyagkő kiváló vízzáró tulajdonsága miatt alkalmas lehet arra, hogy néhány évtized múlva befogadjon egy mélységi geológiai tárolót, amelyben a nagy aktivitású hulladékok és a kiégett fűtőelemek biztonságosan és véglegesen elhelyezhetőek. Ebben az évben két kutatófúrás történt, ezek 913 és 474 méter mélyre hatoltak. A még évekig tartó földtani kutatás célja, hogy a bodai agyagkő kiterjedési területén belül meghatározható legyen a további, részletes vizsgálatok helyszíne, ahol a későbbiekben egy felszín alatti kutatólabor épülhet.

A Mecseki Környezetvédelmi és Kutató Bázis (MKKB) 2014-ben került az RHK Kft. felügyelete alá. Az MKKB Baranya megyében, Kővágószőlős közelében található. Tevékenységének középpontjában az uránipar okozta környezeti hatások végleges felszámolása áll, ami a felszíni és felszín alatti vizek tisztítását, valamint a bányászati területek helyreállítását jelenti. Ebben az évben az RHK Kft. megkezdte a bányavízkezelő rendszer korszerűsítését és kapacitásának bővítését.

Az RHK Kft. számára fontosak a lakossági kapcsolatok, a tárolók környezetében lakó polgárok folyamatos tájékoztatása. A társaság telephelyeinek és kutatási programjának társadalmi elfogadottsága továbbra is igen magas. Ez annak köszönhető, hogy a hulladékkezelő az összes, a társaság tevékenysége által érintett területen aktív kapcsolatot tart fenn a helyi önkormányzatok által alapított térségi társulásokkal, illetve azok lakossági ellenőrző csoportjaival.