Amit az ITET-ről tudni kell

Tisztelt Olvasó!

Kisnémedi és Püspökszilágy lakossága a Radioaktív Hulladékot Feldolgozó és Tároló (RHFT) megépítésétől figyelemmel kíséri a telephely munkáját. A tároló megépítésére a lakosságnak 1971-ben a döntés meghozatalakor, majd az 1976-os átadást követően nem volt ráhatása.

Edelman György

Edelman György az ITET elnöke

Az odafigyelés a Paksi Atomerőmű beszállításakor, a 1990-es évek elején felerősödött. Az erőmű a – tárolótér bővítés mellett –1500 hordó kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékot hozott a telepre. Ekkora a lakossági kapcsolat kiépítését a befogadó települések – Kisnémedi és Püspökszilágy – önkormányzatai és lakossága is igényelte.
Az Atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény (atomtörvény) és a helyi önkormányzatok társulásairól és együttműködéséről szóló 1997. évi CXXXV. törvény lehetőséget adott, hogy a két befogadó település és Váckisújfalu közösen alapítson információs, ellenőrzési és tájékoztató társulást.
Az Izotóp Információs Társulás – amely 1998-ban Kisnémedi, Püspökszilágy és Váckisújfalu települések közös szándéka szerint alakult – 2008-tól jogszabályi keretek között Izotóp Tájékoztató Társulássá (ITT) alakult át, tagjai sorába belépett Őrbottyán és Váchartyán. Feladata, hogy a Radioaktív Hulladékot Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft.-től (RHK Kft.-től) kapott információk felhasználásával folyamatosan tájékoztassa tagságát és a lakosság egészét, az RHFT működésével összefüggő fontosabb eseményekről.

2015-ben a Társulás Kisnémedi, Püspökszilágy és Őrbottyán részvételével új szervezetet hozott létre Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulás néven (ITET). Az alapító önkormányzatok mellett kibővült a befogadókkal közigazgatásilag határos valamennyi településsel, így az ITET 10 tagönkormányzat részvételével működik. Tagjai betűrendben: Galgagyörk, Kisnémedi, Őrbottyán, Penc, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Rád, Vácduka, Váchartyán és Váckisújfalu.

Az ITET döntéseit az Alapító okirat szerint a Társulási Tanács hozza, amelyben minden tagtelepülést a polgármester képvisel. A társulás feladatait, kötelezettségeit, a határozatokat a Társulás és a tagtelepülések évente megújuló alszerződésben rögzítik. A szerződések jogi hátterét alapvetően az atomtörvény 10./A §-a adja, melynek értelmében „A társulásoknak a tárolóhoz vagy a tervezett tárolóhoz kötötten a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból támogatás adható. Támogatás tárolónként, vagy tervezett tárolónként csak egy ellenőrzési és információs célú önkormányzati társulásnak adható. A támogatás tájékoztatási, ellenőrzési, működési és településfejlesztési célokra használható fel.”
Az ITET, támogatási szerződés keretében szoros kapcsolatot tart a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft.-vel, és annak telephelyével, a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóval (RHFT)-vel. Az ITET és a társulási tanács munkájáról több forrásból tájékozódhat. Részben jelen honlap, a rendszeresen megjelenő Hétközlap újság, valamint video-hírlevél biztosítja, hogy minden érdeklődő nyomon követhesse a Társulás munkáját.
Köszönöm, hogy érdeklődésével megtisztelte honlapunkat.